Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

Дане питання стало темою обговорення в онлайні з підлітками – активістами Громадського центру «ДУМА».

21 вересня з ними в онлайні спілкувався модератор кіноклубу медіа-просвіти Docudays UA «ДУМАй!», виборчий омбудсмен Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області  Юрій Чумак.

Захід було приурочено до 19 вересня – Дня виборчого права (цього дня в 1893 році Нова Зеландія надала жінкам право голосу, ставши таким чином першою країною світу, в якій було введено загальне виборче право).

Учасникам було запропоновано для перегляду короткометражну стрічку з репертуару Docu/Club «Кава VS шашлики» українського режисера Дмитра Бурка.

Події фільму розгортаються у Києві під час місцевих виборів 2015 року. Героями стали молодий депутат та представник провідної політичної сили. Кава і спілкування – з одного боку та шашлик і пісні –з іншого.

По завершенні перегляду молоді глядачі обговорили, за що саме мають голосувати виборці. Адже ми обираємо не красиві картинки, гасла та «мордашки». Ми маємо обирати між різними програмами розвитку наших громад, між кандидатами, які будуть готові у місцевих радах відстоювати права своїх виборців.

До того ж, Юрій Чумак наголосив, що роздача командами кандидатів під час виборів «подарунків», є непрямим підкупом виборців. Адже, відповідно до нового Виборчого кодексу України, «забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів». Навіть 160 стаття Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за роздачу продуктів харчування, спиртних напоїв та тютюнових виробів, незалежно від їх вартості, а також грошових коштів, товарів (крім матеріалів агітації, визначених законом), якщо їх вартість складає – станом на сьогодні – понад 63 грн 06 коп.

Георгій Кобзар