Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

28 вересня в рамках «Осінньої школи для модераторів кіноклубів Docudays UA» відбулися показ документальної стрічки «Українські шерифи» та дискусія про шляхи створення інституту «шерифів» у малих і середніх громадах України.

Школа проходила в Коблево Миколаївської області.

В її рамках речники кіноклубів медіа-просвіти Docudays UA з усіх регіонів України та з різних інституцій – правозахисних організацій, закладів культури, установ кримінально-виконавчої служби та пробації – разом опрацьовували нагальні питання роботи кіноклубів:

  • Реформи. Підвищення рівня обізнаності відвідувачів кіноклубів щодо сутності реформ та підтримка їх впровадження через перегляд та обговорення документальних фільмів.
  • Інструменти розвитку кіноклубів: фандрейзинг, онлайн та офлайн просування подій, залучення експертів, та налагодження партнерських зв’язків.
  • Модерація обговорення складних тем.
  • Адвокація прав людини та розвиток громадського активізму.

Однією із знакових подій «Осінньої школи» став показ та обговорення документальної стрічки «Українські шерифи» з режисером фільму Романом Бондарчуком, а також представлення проєкту «Шерифи для нових громад», який вивчає успішний досвід містечок та міст України у вирішенні проблем із забезпечення публічної безпеки в громадах.

Сюжет «Українських шерифів» розгортається навколо села Стара Збур’ївка Херсонської області. Через те, що в ньому немає правоохоронців, функцію охорони громадського порядку беруть на себе двоє місцевих жителів, яких влаштовують на роботу «інспекторами» в сільській раді.

За словами режисера стрічки, саме з легкої руки сільського голови Старої Збур’ївки Віктора Маруняка, за цими інспекторами закріпилася назва «шерифи».

А після виходу фільму це слово стало узагальнюючим для всіх тих цивільних людей, які наділені повноваженнями для організації безпечного середовища, профілактики протидії правопорушень, фінансуються з місцевого бюджету та підзвітні громаді.

І вивчає такий досвід в Україні громадський дослідницький проєкт «Шерифи для нових громад». Його презентував учасникам Школи представник проєкту з Харківщини Юрій Чумак. Юристка проєкту Олена Старюк розповіла про 7 форм організації безпеки в громадах. В якості «бонусу» було показно ролик «Коли неможливо викликати поліцію», що оповідає про «шерифів» з села Одринка Харківської області.

На завершення розгорнулася дискусія про шляхи створення інституту «шерифів» у малих і середніх громадах України. Юрій Чумак порадив при вирішенні безпекових питань обов’язково поєднувати активність громадян із підтримкою з боку органів місцевого самоврядування та взаємодією з поліцією.

А всім, хто бажає більше дізнатися про діяльність «шерифів» в Україні, доцільно звертатися до сайту «Шерифи для нових громад», на якому, крім історій про громадський активізм у сфері охороні правопорядку, містяться зразки відповідних місцевих документів і програм, що можуть стати гідним прикладом для наслідування в різних громадах.

Георгій Кобзар

Громадський простір