Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

У межах 17 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  пройшов показ фільму «За кордоном» режисерки Сон-А Юн. Фільм розповідає історію філіппінських жінок, які проходять навчання, перш ніж на два роки вирушити працювати покоївками до іншої країни.

Відбулась дискусія за участі Олени Кальбус, експертки з питань попередження та протидії торгівлі людьми ГО «Центр «Жіночі перспективи», Юрія Чумака, експерта з адвокації Харківської міської організації міжнародної організації «Жіноча громада», Віри Проців, заступниці начальника зв’язків з громадськістю патрульної поліції у Львівській області, Тетяни Панасенко, регіональної координаторки взаємодії з громадськістю Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини у Львівській області, Наталі Реви, провідної фахівчині відділу активної підтримки безробітних Львівського обласного центру зайнятості. Під час дискусії експерт(к)и обговорювали питання трудового рабства, відповідальності держави за дотримання прав робітників та робітниць, діяльності агенцій із працевлаштування, превентивні заходи торгівлі людьми та правову допомогу її жертвам. Публікуємо конспект з центральними тезами дискусії з експерт(к)ами…

Юрій Чумак:

– В Україні часто плутають проблему торгівлі людьми та порушення трудових прав. В обох ситуаціях використовується вразливий стан людини, але відповідно до 149 статті Кримінального кодексу України і профільного Закону «Про протидію торгівлі людьми» основними ознаками цієї проблеми є вербування, переміщення та передача людини з метою експлуатації. У фільмі «За кордоном» проблема саме трудової експлуатації.

У стрічці жінки описують ситуації, коли вони перебували у вразливому стані. Натомість в агенції їх не вчать захищати себе, а просто кажуть, як реагувати, аби оминути конфлікт. Але українська традиція «не виносити сміття з хати» не призведе до вирішення ситуації. Ганебна практика триватиме й далі. Цей фільм важливий для українців, адже мільйони заробітчан з країни виїжджають за кордон і постійно ризикують опинитися в ситуації трудової експлуатації. Інформування про проблему – перший крок до її вирішення.

Богдана Стельмах

Мандрівний фестиваль Docudays UA

P.S. Співорганізатором заходу на Харківщині виступив кіноклуб медіа-просвіти Docudays UA «ДУМАй!», на запрошення якого до перегляду й обговорення долучилися правники з центрів та бюро безоплатної правової допомоги.