Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

Знімання людей для фото-, відеоматеріалів  регламентовано статтею 307 Цивільного кодексу України, в якій зазначено, що фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою.

Звісно, вже давно переважна більшість зйомок здійснюється не на плівку, а у цифровому форматі, тому цю норму закону слід удосконалити. Але її вже зараз у судовій практиці використовують у більш широкому розумінні, маючи на увазі будь-яку фото- та відеозйомку.

Законодавство України не встановлює певної конкретної форми для вираження згоди, отже, вона може бути виражена у будь-який спосіб. При цьому правники вказують, що така згода повинна бути отримана до моменту  початку зйомки:

— ясно виражена згода – згода, надана в письмовому вигляді;

— усна згода – особа в усній формі перед камерою висловлює свою згоду на зйомки та транслювання зйомок у засобах масової інформації чи в соціальних мережах;

— мовчазна згода – особа знала й бачила, що її знімають на фото чи відеокамеру, але не висловила своїх заперечень щодо проведення зйомок.

Також у ст. 307 ЦК України зазначено, що згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається (тобто, не є потрібною), якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

Зауважимо, що без згоди можна вести фото-, відеознімання службових, посадових або публічних осіб органів державної влади та місцевого самоврядування під час виконання ними своїх посадових обов’язків.

Також знімання особи без її згоди може проводитися представниками правоохоронних органів у рамках розслідування кримінального правопорушення, як правило, під час негласних слідчих розшукових дій і на підставі відповідного рішення суду.

Крім того, згідно зі статтею 40 Закону України «Про Національну поліцію», поліція для забезпечення публічної безпеки і порядку може закріплювати на форменому одязі, службових транспортних засобах, монтувати/розміщувати по зовнішньому периметру доріг і будівель автоматичну фото- і відеотехніку, а також використовувати інформацію, отриману із автоматичної фото- і відеотехніки, що знаходиться в чужому володінні, з метою:

— попередження, виявлення або фіксування правопорушення, охорони громадської безпеки та власності, забезпечення безпеки осіб;

— забезпечення дотримання правил дорожнього руху.

Інформація про змонтовану/розміщену поліцією, приватними чи юридичними особами автоматичну фото- і відеотехніку повинна бути розміщена на видному місці.

Важливо! Якщо керівник підприємства, установи чи організації бажає встановити аудіо- та відеоапаратуру і фіксувати дії своїх працівників, він повинен попередньо отримати письмову згоду працівників та відобразити такі умови праці у правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Юрій Чумак, Чугуївський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Чугуївська міська рада