Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

15 грудня на Харківщині завершився XVII Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який тривав із 24 листопада. Під час Фестивалю відбувалися не лише покази кращих стрічок світової документалістики, але й правоосвітні та правозахисні заходи, акцентовані на питанні дотримання прав молоді.

Docudays UA-2020 проходив під гаслом «Teen Spirit», його основна тема – дорослішання, і не лише в особистому плані, а й у контексті політики держави.

Про заходи Мандрівного Docudays UA на Харківщині розповіли регіональні координатори Фестивалю: Анна Смаглюк – помічниця президента Харківського університетського консорціуму «УНІКОН», Марія Ясеновська – президентка Харківської обласної фундації «Громадська Альтернатива» та Юрій Чумак – голова «Центру правових та політичних досліджень «ДУМА».

Основною площадкою для заходів, організованих Харківським університетським консорціумом «УНІКОН» у межах XVII Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA стали заклади вищої освіти Харківщини. Фільми для переглядів і обговорень підбирались відповідно до профілю вишів.

Як зауважила Анна Смаглюк, у межах своєї частини програми Фестивалю «УНІКОН» зробив акцент на проблематиці проблемних підлітків та трудової експлуатації.

Аудиторією заходів були, окрім здобувачів вищої освіти і професорсько-викладацького складу закладів, вищих навчальних закладів, також представники громадських організацій і органів студентського й слухацького самоврядування.

Харківська обласна фундація Громадська Альтернатива в рамках цьогорічного Мандрівного Docudays UA на Харківщині прослідковувала трансформацію суспільства через призму інклюзії.

«Ми почали від фільму «Про звірів і людей» – про виживання та солідарність під час ІІ світової війни, а закінчили стрічкою «Хороша смерть», в якій піднято проблематику евтаназії. Незважаючи на складність обох тем, фільми виявилися дуже світлими, добрими, про гідність та гуманістичні цінності. Якщо в першому документальному кіно говорилося про врятування євреїв від знищення, збереження їхнього життя та оповідалося про конкретні людські долі, то в другому – про важливість мати вибір жити чи померти, якість життя, повагу до гідності іншої людини та її рішення, яким би важким воно не було», – зазначила Марія Ясеновська.

Інші обговорення, організовані ХОФ «Громадська альтернатива», будувалися навколо фільмів «Хвилі світла», «Карла та Нордал», «Понеділок п’ятниці», під час них дискутували про сьогоденні виклики правам людини, інклюзії, доступності та ґендерній рівності. Всі заходи були відкритими. В них взяли участь активістки та партнерки благодійної організації «ДоброТАК», постійні відвідувачі програм Харківського обласного туристсько-інформаційного центру, студенти та студентки Харківського національного економічного університету та Харківської державної академії культури, учасники, учасниці та гості Харківського юридичного кіноклубу.

Як повідомив Юрій Чумак, покази та обговорення фільмів проводились Громадським центром «ДУМА» на базі шкіл, молодіжних хабів громадської активності, кіноклубів Docudays UA, Української академії лідерства (Харків), Харківського національного університету внутрішніх справ, Благодійного фонду «Карітас Харків», правового клубу «PRAVOKATOR.Харків», установ Державної кримінально-виконавчої служби України та відділів Державної установи «Центр пробації» в Харківській області.

Через карантинні обмеження довелося перевести частину заходів в онлайн-формат. Натомість, завдяки цьому вдалося значно розширити географію Docudays UA на Харківщині, навіть провести спільний захід за участі студентів Харкова та Маріуполя – разом із регіональним координатором Docudays UA на Донеччині Григорієм Курачицьким.

Також завдяки організаційній підтримці радіо «Слобожанське FM», документальне кіно від Docudays UA побувало у селах та містечках, розташованих у віддалених куточках Харківської області.

«Чемпіонами» за кількістю переглядів, організованих Громадським центром «ДУМА», стали фільми «Голубки з передмістя» (що оповідає про нелегке дорослішання шотландських підлітків) та «Ловець птахів» (про внутрішній потяг до свободи 12-річного хлопця з Закавказзя)

Важливою віхою Фестивалю стало й представлення «Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу Docudays UA», проведене для педагогів Харківщини за сприяння Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації.

Під час XVII Мандрівного Docudays UA відбулася не тільки популяризація документального кіно, в першу чергу – серед учнівської та молодіжної аудиторії. Завдяки кінопоказам та розповсюдженню інформації про Фестиваль активно поширювалися ідеї прав людини, в тому числі – в онлайні.

Георгій Кобзар