Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

Як відповідно до закону має відбуватися процедура призначення дострокових виборів у Харкові, пояснили в ОПОРІ.

Сьогодні стало відомо про смерть очільника Харківської міської ради Геннадія Кернеса. Відповідно до закону, у разі дострокового припинення повноважень або смерті голови, його повноваження виконує секретар ради, а рішення про позачергові вибори має ухвалити Верховна Рада.

– Дострокове припинення повноважень голови відбувається не автоматично після його смерті. Відповідне рішення має прийняти Харківська міська рада. Тобто сам факт повідомлення про смерть не є підставою для такого рішення. Має бути документ, яким є свідоцтво про смерть. Отже, мені здається, що процес прийняття такого рішення міськрадою затягнеться. Поки ця довідка з Німеччини прийде, поки проведуть процедуру перекладу тощо – все це займе якийсь час, – зазначив у коментарі «СК» Виборчий омбудсмен Громадянської мережі ОПОРА Юрій Чумак.

Він наголосив, що тільки після рішення Харківської міської ради про припинення повноважень голови у зв’язку з його смертю Верховна Рада протягом 90 діб має ухвалити постанову про призначення позачергових виборів.

– Наголошую, рішення про вибори має прийняти не ЦВК, а Верховна Рада. І тут починається найцікавіше, ми вже маємо прецеденти, коли Верховна Рада не приймала таких рішень. Є індивідуальна відповідальність, а є колективна безвідповідальність. Я не вангую, а лише зазначаю, що такі прецеденти вже були, зокрема і на Харківщині, – підкреслив Юрій Чумак.

Нагадаємо, в 2017 році загинув мер Дергачів Олександр Лисицький та помер голова Куп’янської міської ради Олег Войтюк. Після цього кілька років зазначені міські ради очолювали секретарі.

– Тобто секретар міської ради може достатньо довго виконувати повноваження міського голови, – уточнив Юрій Чумак. – У випадку призначення дострокових виборів обиратимуть лише мера, депутатський корпус залишається той самий.

Слобідський край