Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

Розповів голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», модератор кіноклубу медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!», комунікатор Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Чумак.

Він був залучений в якості експерта під час Першого онлайн-вебінара Академії лідерів регіональних змін. Захід, в якому взяли участь 240 осіб, відбувся 25 січня – одночасно на платформі Zoom та в Youtube.

Академія лідерів регіональних змін – це освітній проєкт компанії Kernel для очільників громад, керівників державних та громадських організацій, а також проактивних людей, готових працювати для розвитку громад.

За домовленістю Kernel та Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в рамках Академії було вирішено організувати показ та обговорення стрічки «Нові герої» (режисер Роман Бондарчук) з репертуару кіноклубів Docudays UA.

Нові герої – це 3 документальні новели, які оповідають про відстоювання простими українцями своїх прав. Це розповіді про те, що перемогти несправедливість – можливо, якщо докласти зусиль, не боятися та не ламатися під тиском обставин.

Під час обговорення після перегляду фільму Юрій Чумак зауважив, що в усіх 3-х історіях значну роль у правовій підтримці активістів відіграли центри правової інформації та консультацій, які діяли за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». А з прийняттям Закону України «Про безоплатну правову допомогу» з’явився важливий інструмент захисту прав людини та інтересів громадян, створений державою – система безоплатної правової допомоги, центри і бюро якої працюють по всій країні.

Також разом із правником лідери регіональних змін згадали й інструменти громадської участі – методи, які дозволяють активним українцям впливати на прийняття рішень щодо впорядкування життя у власних громадах. Серед них називали: участь у виборах, взаємодію з депутатами місцевих рад, загальні збори громадян, місцеві ініціативи, діяльність органів самоорганізації населення, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, мірні зібрання, звернення громадян (серед яких – електронні петиції), інформаційні запити, бюджет участі, громадський вплив через ЗМІ та соціальні мережі тощо.

Окремо зупинилися й на питанні участі громадян у вирішенні безпекових питань у власних громадах – цій тематиці, зокрема, присвячений дослідницький проєкт «Шерифи для нових громад».

Наостанок Юрій Чумак поділився корисними контактами та посиланнями на нормативні акти.

Отже, представники різних регіонів нашої країни, що навчаються в Академії лідерів регіональних змін, завдяки участі у правовому кіноклубі від Docudays UA отримали наочні приклади та знання, які допоможуть їм стати новими героями сучасної України.

Георгій Кобзар