Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

23-24 листопада у Харкові проходив тренінг «Причини насилля в сім’ї. Подолаємо насилля разом», метою якого було виробити розуміння причин насильства в сім’ях та в соціумі в цілому.

Захід зібрав представників і представниць недержавних організацій, освітянок, соціальних працівниць, що працюють із внутрішньо-переміщеними особами, сім’ями учасників АТО та з тими, хто опинився у складних життєвих обставинах, активних громадян, які прагнуть творити мирне суспільство.

Проблема домашнього насильства в Харківській області, як і в Україні взагалі, є актуальною. Як і в випадку з іншими видами згубних залежностей, позбутися «звички» вживати насильство в сім’ї можна лише в тому випадку, якщо у насильника з’являється розуміння неправильності його дій. Тому необхідно привести таку людину до усвідомлення згубності нав’язаних суспільством «гендерних коробок», навчити вирішувати конфлікти завдяки ненасильницькій поведінці. Саме навчанню майбутніх «провайдерів» поведінкової моделі союзництва з жінками і був спрямований тренінг.

Тренер Юрій Чумак, який має спеціалізацію з питань запобігання насильству в сім’ї за «Програмою рівних можливостей та прав жінок в Україні» та за системою ЕМАР «Запобігання насильству по відношенню до жінок і дівчаток» ділився з учасниками та учасницями знаннями й досвідом з тематики причин насилля.

Гендерні коробки, влада і вплив, види влади, влада вдома, як побудувати стосунки без насилля, комунікація в ідеальному суспільстві, чоловік – союзник жінки та дитини – ці та інші питання були розглянуті на тренінгу.

Дискусії та обговорення, мозкові штурми, роз’яснення норм законодавства, цікаві групові вправи, відеоролики, навіть гральні карти (за допомогою яких ілюструвалися певні соціальні «статуси») – все було направлено на реалізацію пізнавальних інтересів учасників та учасниць. І протягом двох днів вони отримали основні знання, вміння та навички з профілактики насильства над жінками.

Зауважимо, що захід проходив під гаслом «Мир в родині – запорука щасливого майбуття», та його було організовано Карітасом Харкова у рамках реалізації проекту «Об’єднуючи людей заради миру» за підтримки Карітасу Німеччини та Федерального МЗС Німеччини.

http://caritas.kharkiv.ua/2017.11/myr-v-rodyni-zaporuka-shhaslyvogo-majbuttya/