Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

Правове регулювання благодійної діяльності здійснюється Конституцією України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, Податковим кодексом  України та іншими нормативно-правовими актами. Ключовим законодавчим документом, яким регламентуються основні засади благодійної діяльності в Україні, є Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Статтею 1 означеного Закону визначено, що благодійна діяльність – добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Слід зазначити, що благодійником є дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права, яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності.

Статтею 5 Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації» встановлено, що благодійники спільно чи індивідуально можуть здійснювати благодійну діяльність на підставі добровільного вибору одного або кількох таких її видів:

— безоплатна передача у власність бенефіціарів коштів, іншого майна, а також безоплатне відступлення бенефіціарам майнових прав;

— безоплатна передача бенефіціарам права користування та інших речових прав на майно і майнові права;

— безоплатна передача бенефіціарам доходів від майна і майнових прав;

— безоплатне надання послуг та виконання робіт на користь бенефіціарів;

— благодійна спільна діяльність та виконання інших контрактів (договорів) про благодійну діяльність;

— публічний збір благодійних пожертв;

— управління благодійними ендавментами;

— виконання заповітів, заповідальних відказів і спадкових договорів для благодійної діяльності;

— проведення благодійних аукціонів, негрошових лотерей, конкурсів та інших благодійних заходів, не заборонених законом.

Варто зазначити, що отримувачами такої благодійної допомоги можуть виступати фізичні особи, неприбуткові організації, а також юридичні особи для досягнення цілей, передбачених Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Статтею 13 Закону означено, що благодійні організації можуть бути створені відповідно у вигляді:

  • благодійного товариства;
  • благодійної установи;
  • благодійного фонду.

Таким чином, надавати благодійну допомогу (тобто бути благодійником) можуть як благодійні організації, так і інші суб’єкти господарювання, а також фізичні особи. А от перелік отримувачів такої допомоги більш обмежений – ними можуть бути лише фізичні особи, неприбуткові організації та територіальні громади.

Також слід зауважити, що законодавством обмеження на надання благодійної допомоги не встановлені. Можливість та порядок надання такої допомоги визначається відповідно до статуту юридичної особи – благодійника.

Для великих платників податку на прибуток (а також для малих платників, які використовують коригування при складанні податкової декларації) надання благодійної допомоги неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій, зменшуватиме оподатковуваний прибуток лише в межах 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, відповідно до пункту 140.5.9 Податкового кодексу України.

Як виняток, слід зазначити, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», який прийнятий 30 березня 2020 року, внесено зміни до такого правила, та встановлено, що в 2020 році суми благодійної допомоги включались до витрат підприємств у повній мірі, незалежно від річного доходу такого підприємства.

Благодійна допомога, надана фізичним особам та юридичним особам – платникам податку на прибуток, зменшує оподатковуваний прибуток на всю суму. Якщо ж отримувач благодійної допомоги – юридична особа – не є платником податку на прибуток, та не зареєстрований у якості неприбуткової організації, то сума благодійної допомоги не зменшуватиме оподатковуваний прибуток благодійника.

Тобто, для платників єдиного податку надання благодійної допомоги не впливає на суму податку.

Стосовно податкових наслідків для надавача благодійної допомоги, якою є фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування, слід зазначити наступне:

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців визначено ст. 177 Податкового кодексу України, згідно з п. 177.2 якої, об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Пунктом 177.4 цієї статті визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, яким не передбачено віднесення до витрат сум благодійної (спонсорської) допомоги, яку надає фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування.

Так, відповідно до п. 138.1 Податкового кодексу України, до операційних витрат включаються: витрати, які формують собівартість реалізованих товарів (наданих послуг та/або виконаних робіт), загальновиробничі витрати, адміністративні, витрати на збут й інші витрати операційної діяльності.

Витрати, добровільно перераховані до неприбуткових організацій, відносяться до складу інших витрат, тобто не є витратами операційної діяльності.

Таким чином, сума благодійної (спонсорської) допомоги, яку надано неприбутковій організації фізичною особою – підприємцем не відноситься до витрат такого підприємця.

Одночасно зазначаємо, що дана консультація носить виключно роз’яснювальний та інформаційний характер і не встановлює правових норм.

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо звертатись до Податкової служби України.

Наталія Мазницька, Чугуївський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги