Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

12 квітня було проведено спільний захід для педагогів, спрямований на профілактику онлайн-хуліганства під час дистанційного навчання.

За даними опитування, представленого наприкінці 2019 року Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), в Україні 29% опитаних підлітків ставали жертвами кібербулінгу, а 16% були змушені пропускати через це шкільні заняття. Через нагальність цієї проблематики, у 2020 році команда Фестивалю Docudays UA започаткувала Всеукраїнську кампанію проти кібербулінгу.

Але останнім часом, у зв’язку з запровадженням карантину та необхідністю проведення дистанційних занять в онлайн-режимі з використанням спеціальних інтернет-платформ типу Zoom, з’явилася нова кіберпроблема, яку називають «зумбомбінг» (Zoombombing).

Цим терміном описують дії, коли зловмисники «вриваються» у загальнодоступні онлайн-події та включають хуліганський відео чи графічний контент (іноді порнографічного змісту), використовують звукові файли, в тому числі з нецензурною лексикою, вигукують образи – що наносить кривду учасникам заходів.

Хоча організатори зустрічей технічно й мають змогу видалити будь-кого з конференції, зловмисників буває складно відстежити, їх може бути кілька в одній зустрічі, і вони можуть «перескакувати» з одного імені користувача на інше. Що змушує організаторів закривати свої події.

Дізнавшись про такі складнощі від освітян, у Чугуєві вирішили організувати навчальний захід, спрямований на попередження та протидію «зумбомбінгу». Завдяки взаємодії клубу медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!», Центру професійного розвитку педагогічних працівників Чугуївської міської ради, Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та факультету кіберполіції Харківського національного університету внутрішніх справ (ХНУВС), вдалося зібрати в одній онлайн-зустрічі правників і правозахисників, директорів закладів освіти, класних керівників та всіх зацікавлених учителів Чугуївської міської громади.

В якості тренера в онлайн-навчанні виступив старший викладач кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки факультету кіберполіції ХНУВС Олексій Рвачов.

Він не тільки повідав про нюанси організації безпечних дистанційних заходів на інтернет-платформах, але й надав правову кваліфікацію «зумбомбінгу», зазначивши, що, в залежності від того, в який спосіб відбуваються такі дії, вони можуть бути розцінені як хуліганство, булінг (кібербулінг) або розповсюдження порнографії. Що карається в адміністративному або кримінальному порядку.

Олексій Рвачов надав рекомендації для забезпечення безпеки відеоконференцій та наголосив, що важливою є саме профілактична та роз’яснювальна робота серед учнівської молоді, спрямована на запобігання «зумбомбінгу».

А на завершення ініціатор заходу – керівник клубу медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!», комунікатор Чугуївського місцевого центру з надання БВПД Юрій Чумак поділився з вчителями посиланнями на анімаційні ролики кампанії Docudays UA проти кібербулінгу. І зауважив, що на будь-які «отруйні» виклики завжди можна знайти ефективну протиотруту, якщо об’єднаються всі зацікавлені сторони.

Георгій Кобзар