Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

Відбувся 30 травня на базі чугуївського арт-простору «ГNEZДО».

Увазі юних та дорослих глядачів було представлено неймовірно красиву та зворушливу короткометражну стрічку «Лізо, ходи додому!» (Литва, Естонія, режисерка Оксана Бурая) з репертуару кіноклубів Docudays UA.

Модератором заходу виступив голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», очільник клубу медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!» Юрій Чумак.

У фільмі показана історія маленької Лізи, яка росте в родині, де за постійними випивками та гулянками не знаходиться місця для батьківської турботи. Саме тому Ліза часто тікає з дому, щоб серед природи відновити втрачену душевну рівновагу.

Батьки разом із дітьми під час обговорення з’ясували, які форми домашнього насильства показані у стрічці, шукали шляхи вирішення проблемних ситуацій, що виникають у сім’ях, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.

Як зазначив Юрій Чумак, діти мають бути захищені від усіх форм домашнього насильства, в тому числі й психологічного, яке теж, на жаль, наносить чималу шкоду. Так само, як і додаткового захисту потребують неповнолітні – свідки насильства в сім’ї. Правозахисник наголосив, що всі діти, відповідно до Закону «Про безоплатну правову допомогу», мають право не лише на первинну, але й на вторинну БПД.

Своїми враженнями від кінопоказу поділилася керівниця та засновниця арт-простору «ГNEZДО», багатодітна мати Ольга Блудова:

– Мене вразило ставлення дітей до фільму. Вони виявилися настільки розсудливими й уважними до деталей побаченого. Стрічка нікого не залишила байдужими. Моя молодша дочка була зворушена до сліз від того, яке життя було в маленької героїні фільму. Сумно від того, що це реальна історія незавидного дитинства.

Дякую від душі всім причетним до організації вечора! Приємною несподіванкою для мене була така кількість гостей в нашому арт-просторі та неабиякий інтерес чугуївців до документального кіно.

Зауважимо, що захід проходив у рамках ініціативи «DOCU ДІЄ проти психологічного насильства щодо дитини», яка впроваджується кіноклубом медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!» у партнерстві з Чугуївським місцевим центром з надання БВПД. Ініціатива реалізується в межах «Кампанії з протидії булінгу та насиллю – на підтримку реформи освіти» за сприяння ГО «Докудейз».

 

Довідково:

1 червня 1925 року в Женеві відбулася перша міжнародна конференція, в ході якої обговорювалися проблеми дітей. Офіційне рішення заснувати Міжнародний день захисту дітей було ухвалене в листопаді 1949 року конгресом Міжнародної демократичної федерації жінок, і вже в 1950 році 1 червня було відзначено перший День захисту дітей.

У листопаді 1959 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Декларацію прав дитини, в якій були сформульовані 10 принципів, що визначають дії всіх, хто відповідає за реалізацію прав дітей. У Декларації зазначалось, що кожна людина має володіти усіма правами і свободами без національних, расових, релігійних, політичних та інших переконань, соціального і майнового становища.

20 листопада 1989 року Генасамблея ООН одноголосно прийняла Конвенцію ООН про права дитини. Цей документ став першим і основним обов’язковим міжнародно-правовим документом, що присвячений широкому спектру прав дитини.

В Україні День захисту дітей був започаткований Указом Президента №568/98 від 30 травня 1998 року «Про день захисту дітей».

Георгій Кобзар