Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

Правовий кінозал на тему «Права ув’язнених та засуджених осіб», організований для осіб, що відбувають покарання у 10 виправних закладах різних регіонів України, відбувся в онлайні 26 липня 2021 року.

Захід був організований у співпраці з благодійною організація «FREE ZONE». Проводив його модератор кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA «ДУМАй!» Юрій Чумак.

На початку правозахисник разом із учасниками розібрали, чим відрізняється документальне кіно від художніх фільмів: документальні стрічки правдиві, в них немає акторів, а показане життя реальних людей. А також засудженим нагадали, що права людини є природними, невід’ємними та є у всіх людей з моменту їх народження.

Для перегляду було запропоновано документальну стрічку «Українські шерифи», в якій одним із героїв є Микола, що раніше вже відбував покарання за кримінальне правопорушення, а нині намагається будувати нове життя. «Шерифи» разом із місцевою владою допомагають йому з житлом та роботою. Втім, Микола, на жаль, знов, переступає Закон…

Під час обговорення учасники заходу казали про те, що напрочуд важливим питанням при виході на волю є соціальна адаптація засуджених. І тут органи влади та місцевого самоврядування (зокрема, соціальні служби) та недержавні організації якраз і мають приходити на допомогу.

Також важливим чинником, як наголосив Юрій Чумак, є можливість для осіб, що перебувають за ґратами та вже звільнилися, отримати кваліфіковану доступну юридичну допомогу. І це можна зробити, звернувшись до державної системи безоплатної правової допомоги.

Наприкінці  правозахисник наголосив, що навіть у засуджених обмежено (і лише на певний термін, визначений судом) лише одне право – на свободу пересування. Всі інші права – на охорону здоров’я, на освіту, не бути підданими катуванням тощо – є і в засуджених, і в ув’язнених осіб. І у випадку порушення прав засуджених, слід адресуватися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Захід пройшов успішно, тому разом із FREE ZONE планується провести подібний правовий кінозал і в майбутньому.

Довідково:

ГО «Докудейз» через Мережу DOCU/КЛУБів за реформи сприяє місцевому розвитку та демократичним реформам у сфері прав людини за допомогою документального кіно. У 2020 році підписано меморандум про співпрацю між громадською організацією «Докудейз» та Координаційним центром з надання правової допомоги.

БО «FREE ZONE» заснована представниками спільноти засуджених та звільнених. Основний принцип діяльності – нульова толерантність до будь-яких порушень прав людини і проявів стигми та дискримінації щодо засуджених та людей, які звільнилися з в’язниць. Організація працює у виправних закладах та установах, співпрацює з Міністерством юстиції України, Департаментом з питань виконання покарань. 

Георгій Кобзар