Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

У понеділок, 8 листопада, команда переможців конкурсу DOCU/ДІЯ на кращі адвокаційні заходи серед команд кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA вирушила до Будапешта.

Там протягом усього тижня відбуватимуться кінопокази з дискусіями, воркшопи  та лекції у межах фестивалю документального кіно Verzio International Human Rights Documentary Film Festival.

Напередодні поїздки Олена Шульга, керівниця Мережі DOCU/CLUB та модератори-переможці Юрій Чумак і Зоя Філіпенко – поділились своїми очікуваннями.

«Щороку наприкінці березня модератори Мережі DOCU/CLUB  відвідують Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA у Києві. Ми вирішили  розширити географію і з групою модераторів-переможців конкурсу DOCU/ДІЯ вирушаємо до Угорщини на фестиваль Verzio. Щоб вкотре надихнутися – першими побачити нові фільми і взяти участь в їх обговоренні та й просто провести декілька днів серед людей, для яких документальне кіно та захист прав людини вже давно є частиною життя. А також, щоб отримати новий досвід, який допоможе їм самим зростати і як організаторам, і як модераторам правопросвітніх подій. Адже в багатьох містах та селах наші кіноклуби є також своєрідними «місцями сили» для громад, де починаються зміни. Сподіваємось, що, занурившись у фестивальне середовище, наші модератори знайдуть нові форми, інструменти та можливості для розвитку своїх кіноклубів. І звичайно ми очікуємо, що, повернувшись додому, цим досвідом вони зможуть поділитися з іншими модераторами Мережі», – наголосила Олена.

«Радий, що мені випала така нагода, оскільки формат фестивалю Docudays UA безумовно класний, але в Будапешті хочу знайти якісь свої відмінності та родзинки. Напевно будуть перфоманси, виставки, арт-події, де я зможу побачити щось цікаве, що потім  використати при плануванні заходів у межах Мандрівного фестивалю. Заходи такого масштабу зазвичай відбуваються у двох площинах: перша – офіційна частина, а друга  – це розмови у кулуарах. Я певен, що десь під час неформального спілкування можна буде знайти нові контакти, познайомитись з новими цікавими людьми. І це також стане у пригоді під час організації кіноклубних показів», – розповів Юрій Чумак, модератор Кіноклубу Docudays UA «ДУМАй!» при Центрі правових та політичних досліджень «ДУМА».

«Для мене це – новий досвід. Очікую здобути знання та навички, які потім буду використовувати у модерації. Зараз наш кіноклуб працює над організацією заходу 25 листопада з переглядом стрічки «Асканія Нова», тож обов’язково піду на всі фестивальні заходи пов’язані з охороною навколишнього середовища. А ще хочу побачити Будапешт», – розповіла Зоя Філіпенко, модераторка Кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві» при Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці.

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Verzio заснувала команда архіву Blinken OSA у 2004 році.

За 17 років фестивальні програми відвідало понад 120 тис. відвідувачів у кінотеатрах декількох угорських міст. А перший онлайн-фестиваль у 2020 році охопив понад 30 тис.  глядачів в Угорщині та за кордоном.

Verzio – важливе місце зустрічі для спільноти документального кіно та просто  любителів документального кіно. Основний фестиваль проходить щороку протягом тижня у листопаді, а протягом решти року організовує офлайн програми по всій країні, а також онлайн. Це безкоштовні покази та дискусії у середніх школах, кіноклубах та кінопокази у межах дружніх культурних фестивалів.

Проєкт «Мережа DOCU/CLUB – за реформи!» фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

Docuclub