Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

Інтернет-залежність стала глобальною проблемою сьогодення. Дедалі більше людей, особливо молодих, користуються Інтернетом частіше, ніж спілкуються з однолітками. Цій тематиці був присвячений онлайн-кінозал, проведений 28 жовтня кіноклубом медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!» для громадських активістів/ок Харківщини.

Інтернет-залежність – нав’язливе бажання вийти в Інтернет і хвороблива нездатність вчасно відключитися від нього. При цьому людина фокусується на віртуальному, а не на реальному світі. І в такому стані може ігнорувати потребу в їжі, туалеті, сні, живому спілкуванні, фізичній активності тощо. Американський психіатр Айвен Голдберг в 1995 році запропонував термін Internet Addiction Disorder (IAD), а пізніше розробив набір діагностичних критеріїв інтернет-залежності.

У 2008 році китайські лікарі порадили визнати інтернет-залежність хворобою. Визначення і його діагностичні критерії розроблені співробітниками Пекінського центрального військового шпиталю за матеріалами 1300 «проблемних» користувачів Інтернету. Проте у західній медицині визнають проблему як нав’язливу потребу і одну з численних форм психологічної залежності людини.

Документальний фільм «Інтернет-залежний» режисерок Шош Шлам та Гілли Медаліа (Ізраїль, США) занурюється в життя реабілітаційного центру в Пекіні й досліджує випадки трьох китайських підлітків – протягом 3-х місяців їх лікування там і до повернення додому.

По завершенні перегляду відбулася жвава дискусія. Цікаво, що дехто з глядачів/ок активно заперечував те, що інтернет-залежність взагалі є проблемою. Мовляв, сьогодення ХХІ сторіччя вимагає бути весь час у вирі подій, цікавитися новинами, спілкуватися одночасно за багатьма людьми й на відстані. Тому постійне перебування в Інтернеті – ніщо інше, як відповідність сучасності. Однак модератор кіноклубу Docudays UA «ДУМАй!» Юрій Чумак (який, до речі, має ступінь магістра психології) заперечив такі доводи.

І навів симптоми інтернет-залежності, які, певно, буде цікаво знати всім:

1. Якщо ви проводите в Інтернеті понад 5 годин (не рахуючи виконання робочих завдань), то потрібно починати бити на сполох. Невинне гортання стрічки новин у соцмерехаж та постінг безглуздих stories дуже швидко переростають у відмову від реального життя та спілкування. Людина з інтернет-залежністю може проводити в мережі близько 20 годин, забуваючи про здоровий сон та їжу.

2. Перевага віртуального життя над реальним. Залежні від Інтернету люди відмовляються зустрічатися з друзями, не мають інтересів поза комп’ютером чи телефоном, відмовляються від кар’єри та втрачають цікавість до соціального життя.

3. Агресивність. Люди з інтернет-залежністю дуже дратівливі: вони агресивно ставляться до тих, хто намагається відволікти їх від гаджета та часто вступають у конфлікти з оточуючими людьми.

4. Байдужість. Інтернет-залежні часто забувають піклуватися про себе, їм байдуже на власний зовнішній вигляд та здоров’я. Тому вони можуть навіть не дотримуватися елементарних правил особистої гігієни.

Отже, якщо у поведінці якоїсь людини мають місце дані ознаки, потрібно не зволікати та звернутися за допомогою до фахових спеціалістів. І більше спілкуватися з друзями, знайти собі хобі та проводити дозвілля у реальному житті, а не у віртуальному.

Георгій Кобзар