Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

Всупереч війні, ХІХ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA в Україні відбудеться! Зокрема, у Харківській, Черкаській, Дніпропетровській та Одеській областях.

Про це 30 листопада в ефірі Харківського прес-клубу розповіли регіональні координатори Фестивалю.

Юрій Чумак – голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», регіональний координатор Мандрівного Docudays UA у Харківській області (в евакуації – у Черкаській області) – розповів: цьогорічний Docudays UA на Харківщині, Черкащині, Дніпропетровщині та Одещині буде не тільки Мандрівним, але й «переселенським» та антифашистським. Мандрівним, адже Фест мандрує по країні, покази відбудуться у багатьох містах та містечках. Переселенським, оскільки регіональні координатори Фестивалю, через війну, тимчасово вимушені були змінити своє місце проживання, дехто – кілька разів. Антифашистським, бо значна частка фільмів присвячена боротьбі українців з російською агресією, а рашисти своїми численними звірствами та воєнними злочинами дуже подібні до нацистів та фашистів.

Центр «ДУМА» цього року організовує кінопокази та правозахисні події як на Харківщині, так і на Черкащині. У Черкаській області це, в основному, будуть виїзди до невеликих міст та заходи у молодіжних центрах і хабах (зокрема, один із заходів відбудеться у хабі Halabuda, що евакуювався з окупованого Маріуполя). А в Харківській, через складну ситуацію – здебільшого онлайн-заходи. Однак планується і офлайн-подія на базі Kharkiv Media Hub, який розташований у безпечному місці в центрі Харкова. Для нас важливо, щоб і під час війни жителі міста-залізобетону мали змогу побачити наживо документальне кіно світового рівня! На Харківщині та Черкащині Мандрівний проходитиме з 30 листопада по 12 грудня, у репертуарі – 10 документальних фільмів вітчизняних і зарубіжних документалістів.

Олег Охредько – експерт та аналітик Центру громадянської просвіти «Альменда», регіональний координатор Мандрівного Docudays UA у м. Бердянськ Запорізької області (в евакуації – у м. Чорноморськ Одеської області) – повідав: ЦГП «Альменда» раніше приймала активну участь у проведенні Мандрівного на Кримському півострові. Окупація Ялти привела до вимушеного переміщення організації, проте діяльність свою вона продовжила, і в 2015–2021 рр. була регіональним представником Мандрівного у м. Бердянську.

Повномаштабне вторгнення в лютому 2022 р. змінило життя, місто Бердянськ було окуповано, нас гостинно прийняло ще одне приморське місто – Чорноморськ. Мандріввний у Чорноморську в основному буде проходити в Центрі позашкільної освіти. Тут будуть не тільки перегляди та обговорення фільмів, але й майстерклас, семінар щодо того, як реагувати на пропаганду. Ще однією особливістю стане залучення педагогічних працівниць дошкільних навчальних закладів, з якими ЦГП «Альменда» співпрацює в рамках діяльності DocuClub. Окрім того заходи будуть проходити і в артсховищі, яке стало центром дій Музею ім. О. Білого. У Чорноморську Фестиваль відбуватиметься з 7 по 14 грудня, демонструватимуться 12 стрічок.

Григорій Курачицький – голова Приазовської правозахисної групи, регіональний координатор Мандрівного Docudays UA у Донецькій області (в евакуації – у м. Дніпро) – оповів: у складний для Маріуполя, України і всього світу час ми проводимо Фестиваль про права людини в Дніпрі для мешканців міста, маріупольців і внутрішньо переміщених осіб з інших областей України.

Покази документальних фільмів з обговореннями та дискусіями будуть як в офлайн, так і в онлайн форматі. Вони проходитимуть у центральній бібліотеці Дніпра, у вільному просторі «Little Mariupol», в хабі «Доброго ранку, ми з Маріуполя»… Загалом глядачі Мандрівного фестивалю в Дніпрі з 1 по 11 грудня побачать 10 найкращих документальних фільмів України та світу.

Однією зі знакових подій Фестивалю у Черкасах, Дніпрі та Чорноморську стане фотовиставка «Нескорений Херсон» відомого херсонського фотографа, фотокореспондента Медіаплатформи «Вгору» Олександра Корнякова. Це фотоісторія про жагу до свободи сміливих та безстрашних херсонців, про їхній супротив російській окупації.

А в Міжнародний день прав людини 10 грудня Юрій Чумак, Олег Охредько та Григорій Курачицький проведуть спільний захід у 4-х областях із показом документальної стрічки «Фортеця Маріуполь. Орест».

Тема ХІХ Мандрівного Docudays UA – «Надзвичайний стан» – дуже зрозуміла та близька всім українцям та українкам. Надзвичайний стан – це виняткова ситуація, коли звичне життя та плани на майбутнє поставлені на паузу. А базові життєві потреби й людські права – під постійною загрозою.

Стежте за подіями Мандрівного фестивалю на відповідних регіональних фейсбук-сторінках та на сайті Мандрівного Docudays UA! Сторінка Fb на Харківщині: https://www.facebook.com/DOCUDAYSinKHARKIV