Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

24 квітня 2018 року на базі Харківської облдержадміністрації відбувся круглий стіл з представниками об’єднаних територіальних громад області, присвячений реалізації концепції «Людська безпека».

Концепція людської безпеки – новий підхід до вирішення безпекових проблем, який зміщує фокус з держави до індивідууму як основного суб’єкта безпеки. Однією зі складових безпеки людини є громадська безпека, тобто захист на рівні сім’ї та громад.

Розглянути питання забезпечення людської безпеки зібралися співробітники Департаменту соціального захисту населення Харківської ОДА (на який покладено обов’язки щодо координації заходів з протидії торгівлі людьми та домашнього насильства), працівники виконавчих органів місцевих рад Харківщини, що об’єдналися в ОТГ, громадські активісти.

В ході обговорення виступив голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» Юрій Чумак, який повідав про форми участі громадськості у забезпеченні безпеки в громадах, розповів про проект «Шерифи для нових громад».

Він наголосив, що в сучасних вітчизняних реаліях різні категорії цивільних осіб можуть долучатися до вирішення безпекових питань:

— члени громадських формувань з охорони громадського порядку;

— добровільні помічники дільничних офіцерів поліції (щоправда, на сьогодні їх діяльність нормативно не врегульована);

— інспектори сільрад або ОТГ з охорони правопорядку;

— люди, які виконують громадські роботи за видом інформування щодо запобігання порушень громадського порядку від центрів зайнятості.

Усіх їх умовно можна назвати «шерифами», оскільки не будучи кадровими поліцейськими, вони, маючи авторитет серед місцевого населення, здійснюють певні функції з охорони громадського порядку.

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що, з огляду на взятий в Україні курс на децентралізацію, спрямований на створення спроможних ОТГ, даний напрямок самостійного вирішення безпекових проблем виглядає доволі перспективним. Напевно, що унікальний досвід роботи сільських шерифів може стати прикладом для наслідування у громадах сіл та містечок Харківської області.

Георгій Кобзар