Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

18 липня 2018 року Харківська міська організація Міжнародної організації «Жіноча громада» у співпраці з представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні провели у м. Ізюм круглий стіл «Протидія торгівлі людьми як складова концепції «Людської безпеки».

У засіданні взяли участь депутати міської ради, представники суб’єктів взаємодії, дотичних до виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми», громадські активісти, журналісти.

Як відмітила голова ХМОМО «Жіноча громада» Ольга Білецька, що на тлі поглиблення соціально-економічної кризи, поступового збільшення міграційних настроїв та погіршення загальної криміногенної ситуації проблема торгівлі людьми в Україні продовжує загострюватися.

DSC00646

Водночас погіршуються й експертні оцінки щодо масштабів торгівлі людьми в Україні. Так, за результатами дослідження компанії GfKUkraine, здійсненого на замовлення Представництва МОМ в Україні у квітні – червні 2017 року, кількість постраждалих від торгівлі людьми в 2014-2017 рр. була оцінена у майже 70 тис. осіб, що значно більше, ніж було встановлено у ході подібного дослідження, проведеного у 2015 році (близько 41 тис. за 2012-2014 рр.). При цьому частка уразливого населення, схильного пристати на будь-які пропозиції щодо працевлаштування за кордоном, достатньо вагома і становить 21%.

Тому протидія та боротьба з торгівлею людьми має стати одним із пріоритетів діяльності органів місцевого самоврядування у сфері захисту прав людини.

Було обговорено питання взаємодії Ізюмської міської ради з ХМОМО «Жіноча громада» у питанні попередження торгівлі людьми та спільного здійснення широкої профілактичної інформаційної кампанії «ПротиДІЙ торгівлі людьми!», приуроченої до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми 30 липня.

Про планування і проведення інформаційних кампаній, про складові успішної комунікації повідав голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», експерт з адвокації Юрій Чумак.

DSC00611

Також учасники круглого столу вирішили вивчити можливість створення міської програми з протидії торгівлі людьми, спрямованої на виконання Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2020 року.

Зауважимо, що захід проходив у рамках проекту «Здійснення громадського контролю за виконанням політики протидії торгівлі людьми у Харківській області». Дана ініціатива є регіональним компонентом спільного проекту Всеукраїнської Коаліції громадських організацій, які діють у сфері протидії торгівлі людьми, та підтримується представництвом МОМ в Україні.

Аналогічні круглі столи раніше були проведені й в інших містах обласного значення Харківщини – в Чугуєві, Первомайському, Люботині, Куп’янську та Лозовій.

Довідково:

У 2017 році спеціалізованими підрозділами Національної поліції було знешкоджено 16 організованих злочинних угруповань, діяльність яких пов’язана з торгівлею людьми, та  обліковано 346 злочинів за ст. 149 Кримінального кодексу України (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини), що більш ніж втричі перевищує показники минулих років.

За даними Представництва МОМ в Україні, впродовж 2017 року по допомогу до організаціїзвернулося1256 осіб, які постраждали від торгівлі людьми, в т.ч. 34 дитини, що також є максимальними показниками, починаючи з 2000-ого року.

Міністерством соціальної політики було офіційно визнано постраждалими у 2017 році 198 осіб (проти 110 у 2016 р.), а в місті Харкові і Харківській області на 12 липня 2018 року статус отримали 43 особи.

Георгій Кобзар