Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

Чугуївська правозахисна група за підтримки посольства Фінляндії в Україні в рамках проекту «Молодь Харківщини за незалежне управління» провела 4-5 серпня 2018 року в мальовничому урочищі Малинівка Демократичну школу «Жінка-політик – рух до демократії».

Навчальний інтерактивний захід складався з двох частин: у перший день Юрій Чумак, голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», експерт Чугуївської правозахисної групи з питань доступу до інформації та очільник Тренінгового центру прав людини поділився з учасницями основами інформаційного законодавства України, правилами підготовки матеріалів для ЗМІ та засадами комунікації між владою, громадськістю й ЗМІ, а також повідав про особливості роботи у Facebok та Youtube.

А наступного дня Тетяна Романова, виконавча директорка «Агенції муніципальних ініціатив» (Чернігів) розповіла про фандрайзинг і залучення коштів, про «секрети» підготовки успішної заявки, про проекти й управління ними.

Як зауважила Т. Романова, її завданням було донести до представниць громад Харківської області теми проектного менеджменту та написання проектних заявок. І тренерка упевнена, що жінкам потрібні ці знання, бо вони є лідерками, і прагнуть розвивати свої громади. Учасниці Школи були дуже активними, зацікавленими, гарно виконували тренінгові завдання, задавали питання. Тепер вони будуть використовувати максимально ефективно ці навички на практиці. Та ділитися знаннями в своїх громадах.

Роман Лихачов, заступник голови Чугуївської правозахисної групи, керівник проекту, зазначив:

— Школу проводили задля того, аби дати знання новій команді жінок-лідерок з об’єднаних територіальних громад Харківщини. На даний момент в керівництві громад, в депутатському корпусі спостерігається гендерний дисбаланс – незважаючи на те, що в області серед населення переважають жінки, до сфери управління та прийняття рішень допущено всього близько 20% жінок. Ми ставимо перед собою задачу належно підготувати жінок-лідерок, а також молодь. Аби вони могли презентувати себе, знайти своїх прибічників, сформувати ідеї для позитивних демократичних змін на місцях, а також відшуковувати ресурси на реалізацію своїх ідей.

Ми здійснювали конкурсний відбір на Школу, жінки заповнювали анкети, зазначали свою мотивацію, чому їм необхідно взяти участь у навчанні. Таким чином ми відібрали 20 жінок, які є депутатками місцевих рад, представницями органів місцевого самоврядування, лідерками громадських організацій, очолюють ініціативні групи – тобто, не словом, а ділом працюють на громади.

Ми вже проводимо в цих громадах стажування для молоді та зустрічі з депутатами різних рівнів, планується ще ряд інформаційних кампаній, створення кластерів для спеціалістів у громадах, які займаються пошуком ресурсів.

Цільовою аудиторією нашого проекту стали жінки та молодь з ОТГ (для молодих людей Школа відбувалася тут же, в Малинівці, в липні поточного року). Оскільки саме об’єднані територіальні громади – це надія України, адже стара система демонструє свою недієздатність. Ми бачимо, що ці громади успішно розвиваються, і ми прагнемо, аби децентралізація не перетворилася просто на «децентралізацію корупції» на місцях, тому необхідні нові лідери і лідерки, які здатні повести людей до позитивних змін.

Ми розпитали й деяких учасниць Школи про їхні враження:

Альона Лихоман, представниця Чкалівської ОТГ:

— Змістовно, доступно та корисно. Ми отримали відомості, про те, як здобути інформацію, як писати проекти. Тренери освічені та досвідчені. Дуже приємним було спілкування. Ми збагнули, що все в наших руках, було б тільки бажання!

Наталія Євглевська, начальниця відділу культури, туризму, молоді та спорту Нововодолазької селищної ради:

— Дуже позитивна атмосфера, тренінг цікавий, гарна подача матеріалу. І, що найголовніше – потрібного матеріалу. Необхідно зараз вертатися додому, писати прес-релізи, думати, як залучати кошти міжнародних донорів. Я під позитивними враженнями, думаю, як впроваджувати все це в своїй громаді.

Оксана Ситник, секретарка виконавчого комітету Старосалтівської селищної ради:

— З Чугуївською правозахисною групою ми вже співпрацюємо понад рік. І вони приїздили до нас, і ми свою молодь делегували на попередню Школу. Сподобалося те, що насправді професійні тренери, матеріал подається доступно та жваво, засвоюється легко. Певна, що інформація, яку ми отримали, обов’язково стане у нагоді.

Катерина Спіріна, депутатка Чугуївської районної ради, керівниця громадської організації «Наш дім – Мосьпанове»:

— Вчитися потрібно все життя. Було важливо структурувати свої знання щодо доступу до публічної інформації, отримати поради стосовно поширення інформації. Щоб її споживачам було цікаво слідкувати за моєю депутатською діяльністю. Відомості щодо написання грантових заявок теж будуть корисними, оскільки очолювана мною громадська організація має чимало ідей, які ми хотіли б оформити в проекти. Отримала нові корисні знайомства – будемо обов’язково обмінюватися досвідом з ОТГ Харківської області.

Ольга Козачек, начальниця відділу освіти Нововодолазької селищної ради:

— Я дуже вдячна, що тренери ділилися з нами своїми знаннями. І я переконана – якщо я зателефоную (а я зателефоную!), тренери Юрій та Тетяна допоможуть консультацією. І дякую всім нам за активну роботу. Я певна: за нами – майбутнє!

Георгій Кобзар