Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

Тренінг під такою назвою відбувся 13 грудня 2018 року на базі Харківського обласного Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Тренером виступив правозахисник Юрій Чумак – фундатор ініціативи «Чоловіки проти домашнього насильства», керівник Тренінгового центру прав людини, голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА»

Учасники – співробітники і співробітниці ЦСССДМ та служб у справах сім’ї Харкова і області – розглянули разом із тренером чоловічі та жіночі «гендерні коробки». Та дійшли до висновку, що суспільні стереотипи привчають до того, що в чоловіків «повинно» бути більше влади і контролю у відношеннях, вдома і в соціумі в цілому.

Опрацювали учасники й вправу, присвячену статусу та владі. Статус – це соціальне становище людини в суспільстві, те, як людину сприймають інші, з огляду на кількість в неї влади. Влада – здатність впливати на інших людей та контролювати їх, певні можливості та ресурси.

І саме «влада над», яку нерідко намагаються застосовувати чоловіки в сім’ях, стає першопричиною насильства. Замість неї необхідно задіювати «владу з», тобто розбудовувати союзницькі і партнерські відносини між чоловіками й жінками та між батьками й дітьми.

Таке партнерство мусить стати запобіжником домашнього насильства.

Зауважимо, що тренер Ю. Чумак пройшов відповідне навчання за програмою EMAP в рамках проекту «Подолаємо наслідки війни разом». ЕМАР – це програма, яка включає в себе розгляд таких тем, як причини і сприятливі фактори для виникнення насильства, статус і влада, взаємодія і залежність один від одного жертви і кривдника, вплив присутності насильства в цілому на суспільство, а також практичні інструменти використання EMAP для протидії насильству над жінками та дітьми.

Георгій Кобзар