Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

17 січня 2019 року громадський омбудсмен з виборчих прав у Харківській області провів зустріч із майбутніми виборцями у м. Куп’янську.

Як свідчать дані соціологічних досліджень, молодь в Україні не виявляє особливої активності під час виборів. Навіть до виборчих дільниць у день голосування багато хто з юнаків та дівчат просто не доходять. А потім дивуються, чому це за них «обрали не тих».

Саме з метою роз’яснення ролі кожного виборця у виборчому процесі, необхідності брати участь у виборах, повідомляти про виборчі правопорушення та протидіяти ним, громадський омбудсмен з захисту виборчих прав у Харківській області Юрій Чумак вирішив проводити зустрічі з молодими людьми, які у 2019 році вперше матимуть змогу проголосувати.

Перша така зустріч відбулася у Куп’янському медичному коледжі імені Марії Шкарлетової 17 січня.

На початку Ю. Чумак пояснив, що основною метою діяльності громадського омбудсмена Громадянської мережі «ОПОРА» є захист активного та пасивного виборчого права, попередження порушень права на вільні і справедливі вибори в Україні за допомогою всіх доступних відповідно до законодавства можливостей, та забезпечення невідворотності покарання за порушення виборчих прав.

В інтерактивній формі, спілкуючись зі студентами та студентками, громадський омбудсмен з’ясував, що більшість із них все ж таки збираються приймати участь у голосуванні на найближчих виборах. А ті, хто ще вагаються, своє небажання чи невпевненість пов’язують із тим, що, мовляв, «один голос нічого не вирішує» та «всі політики однакові».

Але ці хибні стереотипи Ю. Чумак розвінчав, навівши аргументи про те, що молодих виборців в Україні понад 40% і, в разі їх активної участі у виборах, саме вони можуть кардинально вплинути на результати виборів, на майбутнє – своє та своєї країни.

Та й не всі політики однакові. Треба до свого вибору підходити сумлінно, читати програми кандидатів, вивчати інформацію про їх діяльність (а не тільки передвиборчі обіцянки). І ні в якому разі не брати «подарунки» чи гроші за того чи іншого кандидата, оскільки за підкуп виборців передбачена кримінальна відповідальність – як для тих, хто покупає голоси, так і для тих, хто купується на таке.

В якості ілюстрації молодим людям була представлена стрічка «Голосуйте за мене, будь ласка!» (Китай, режисер Вейдзюнь Чен) з репертуару кіноклубів медіапросвіти Docudays UA, яка оповідає про те, як під час виборів старости в класі початкової школи той, хто перемагає завдяки підкупу у вигляді «подарунків», перетворюється на маленького тирана.

Щоб не було тиранів та корупціонерів на українському владному Олімпі, не потрібно їм позволяти туди підніматися. «Не дозволяйте красти голоси – не допускайте красти ваше майбутнє!» – закликав учасників зустрічі Юрій Чумак.

Наприкінці заходу виборчий омбудсмен розповів майбутнім виборцям, частина з яких є приїжджими (в тому числі – й переселенцями) та проживають у гуртожитку в Куп’янську, про порядок тимчасової зміни місця голосування. Для чого необхідно з паспортом звернутися до місцевого відділу ведення Державного реєстру виборців, написати відповідну заяву та надати документ (довідку з місця навчання), що підтверджує необхідність тимчасової зміни місця голосування. При цьому переселенці, що прибули з анексованого Криму та окупованих територій Донецької й Луганської областей, не зобов’язані надавати додаткові документи.

Дана роз’яснювальна інформація, підготовлена громадським омбудсменом з виборчих прав, була у письмовому вигляді передана й до адміністрації навчального закладу.

Як зауважив директор медичного коледжу Олег Брянцев, подібні заходи є напрочуд важливими для подолання правового нігілізму та формування активної громадянської позиції молодого покоління. Адже саме молоді належить будувати нову демократичну процвітаючу Україну.

Георгій Кобзар