Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

4 березня 2019 року у м. Чугуєві Харківської області відбувся тренінг з ефективної взаємодії поліції та громадськості.

Чугуївська реформаторська коаліція працює над запровадженням у Чугуєві програми «Безпечне місто через діалог громадськості, поліції та міської влади». В рамках даної діяльності було організовано навчальний захід для дільничних офіцерів поліції, членів вуличних комітетів та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків і громадських активістів.

Тренером виступив Юрій Чумак, голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», екс-помічник міністра МВС з питань дотримання прав людини, колишній координатор проекту «Шерифи для нових громад» у Харківській області.

У ході заходу були розглянуті наступні питання:
— Взаємодія поліції та громади. Що таке Community Policing?
— Законодавчі засади взаємодії поліції з населенням.
— Організаційні форми залучення населення до забезпечення безпеки в громадах.
— Що зроблено та що можна зробити для ефективної взаємодії поліції та громадськості у Чугуєві.

Також відбулося обговорення в групах, яким чином можна вже сьогодні покращити співпрацю між дільничними офіцерами поліції, закріпленими за районами Чугуєва, та органами місцевого самоврядування, ОСББ, вуличними комітетами, представниками громадських організацій.

Певним рефреном прозвучали слова очільниці одного з ОСББ, яка зазначила, що в місті є багато людей з активною життєвою позицією. Але їм не вистачало знань щодо того, як організувати громадське формування з охорони громадського порядку, «сусідську варту» чи то центр безпеки в громаді. Відтепер отримані певні орієнтири, куди можна рухатися. Але цей рух є можливим лише у випадку співпраці з поліцією та підтримки з боку мерії. Тому розпочата на тренінгу діяльність має бути продовжена.

Наприкінці всім учасникам та учасницям заходу Юрій Чумак вручив книжки «Успішні практики безпеки. Український масштаб» та правові пам’ятки «Що таке громадське формування та як його зареєструвати», видані Фондом милосердя та здоров’я» й Інформаційним ресурсним центром «Правовий простір» у рамках проекту «Шерифи для нових громад».

DSC07058

Зауважимо, що захід був організований Коаліцією громадських організацій Чугуївщини в межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Георгій Кобзар