Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

31 жовтня 2019 року у Чугуєві Харківської області проходив Форум «Зміни починаються з тебе».

На захід завітали 62 учасники – представники 28 громадських організацій та ініціатив, 9 органів місцевого самоврядування, експерти, судді, правоохоронці, журналісти та блогери.

Якщо хочеш щось змінити – бери й роби! Саме так перетворюють на краще рідне місто представники Реформаторської коаліції Чугуївщини. Молоді, амбітні, активні – вони поділилися здобутками, розповіли історії успіху, розкрили «рецепти» того, як зусиллями громадськості можна просувати реформи на місцевому рівні.

Під час Форуму учасники Реформаторської коаліції Чугуївщини та партнерські організації представили результати роботи впродовж 2018-2019 років за напрямками «Прозорість судової влади», «Прозоре місто», «Безпечне місто», «Комфортне та екологічне місто» та «Незалежні ЗМІ»

Лідери неурядових організацій, працівники місцевих рад, активісти, волонтери та блогери обмінялися думками, обговорили можливості і перспективи співпраці в сучасних умовах реформування України.

«Щоб посилити взаємодію між організаціями громадянського суспільства, а також між громадою та владою, необхідно мотивувати мешканців до громадської активності, задіювати всі можливі типи комунікації – обмінюватися інформацією різними каналами, налагоджувати спілкування та розробляти спільні проєкти», – порадила учасникам Форуму Олена Рибій, програмна менеджерка з розвитку мереж та коаліцій програми сприяння громадській активності «Долучайся!», (USAID/ENGAGE).

Показово, що слово «долучилися» звучало в якості рефрену ледь не в кожному виступі на Форумі, оскільки саме завдяки практиці залучення, мережування та об’єднання всіх небайдужих часто вдавалося вирішувати проблеми на місцевому рівні.

І Реформаторська коаліція Чугуївщини – гідний приклад для наслідування таких спільних ініціатив. (Докладніше про роботу РКЧ див. ТУТ).

Підводячи підсумки, співголова Коаліції Роман Лихачов зазначив: «Рівно 2 року тому у Чугуєві відбувся Регіональний форум громадської активності, який поклав початок об’єднанню зусиль громадськості з невеликих міст і селищ Харківської області. Минулого року проходив ІІ-й Форум, отже, нинішній, ІІІ-й, вже дає підстави говорити про певну традицію. І виразну тенденцію до зростання потенціалу громадянського суспільства Харківщини. Нині організації, що вже набули дієвих навичок діяльності, самі проводили майстер-класи для колег з інших громад. І надбання Реформаторської коаліції ми будемо поглиблювати на Чугуївщині, а досвідом плануємо ділитися з усією Україною – задля довготривалих та сталих демократичних перетворень».

Юрій Чумак, модератор Форуму