Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

Продемонстрував 25 лютого в Києві, на зустрічі з активною молоддю з Фундації регіональних ініціатив (ФРІ) правозахисник, очільник Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» Юрій Чумак.

ФРІ проводила опитування про правозахисний напрямок всередині організації і стикнулась із тим, що велика кількість молодих людей має досить стереотипне уявлення про правозахист.

Основні стереотипи (які виявили та які довелося розвінчувати):

— правизахист – це тільки про акції;

— це складно;

— треба мати юридичну освіту;

— це для дорослих, в свої 16-22 нічого зробити не можна;

— це нудно і нецікаво.

В якості інструменту для обговорення Юрій Чумак обрав класну документальну стрічку з репертуару кіноклубів Docudays UA «Ти, бл*, рота закрий!» режисерки Таїсії Кутузової. Герой фільму – юний Сергій Чагаров – бореться з корупцією у рідному селі Гатне під Києвом. Його головна «зброя» – документ і текст у соціальних мережах.

Обговорення після перегляду було напрочуд щирим та продуктивним. Живий приклад юнака з кіноекрану дозволив не тільки розвіяти стереотипи про правозахист, але й надихнув молодих людей на більш активне долучення до громадської та правозахисної діяльності.

Георгій Кобзар