Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

В рамках правоосвітньої роботи з особовим складом 92-ї окремої механізованої бригади Чугуївська правозахисна група разом із «ДУМАй» провели показ документальних фільмів з репертуару Фестивалю документального кіно про права людини DocudaysUA.

23 липня до військової частини завітав заступник голови Чугуївської правозахисної групи, регіональний координатор Мандрівного фестивалю Docudays UA в Харківській області Юрій Чумак, який розповів воякам про Фестиваль та презентував 2 стрічки зі збірки DOCU/SPACE.

Правозахисник зазначив, що DOCU/SPACE – це перший онлайн-кінотеатр в Україні, який демонструє документальні фільми про права людини. Всі кінострічки зняті в Україні й про українців силами громадських організацій спільно з Міжнародним фестивалем Docudays UA.

Цього дня до уваги глядачів були представлені фільми «Хоттабич та його команда» і «Мир» режисера Сергія Лисенка. Обидві стрічки оповідають про діяльність волонтерів у зоні АТО. Перша присвячена людині, що до Євромайдану була сталеваром та фінансовим директором, а за рік «Хоттабич» зумів створити команду із 5 екіпажів, які вивозять поранених із найгарячіших точок фронту. Мирослав Гай на прізвисько «Мир» – постановник танців на телеканалі СТБ у проекті «Танцюють всі» – 2 місяці воював у складі Національній гвардії, а потім заснував волонтерський фонд і возить до зони АТО харчі, форму, прилади нічного бачення та інші необхідні військовим речі.

Фільми викликали у військовослужбовців жвавий інтерес. З огляду на те, що значна частка з них призвані до лав Збройних сил України саме з територій Донецької та Луганської областей, що перебувають під контролем уряду, солдати нерідко в кадрах документального кіно впізнавали свої рідні місця.

На закінчення Юрій Чумак зазначив, що діяльність держави Україна повинна бути спрямована на дотримання прав і законних інтересів громадян, а завданням військових є захист рідних і близьких від тих, хто намагається підірвати безпеку та територіальну цілісність нашої країни. І додав: «Дякуємо, що ви нас захищаєте!»

Була досягнута домовленість про те, що чугуївські правозахисники регулярно надаватимуть воякам безоплатну правову допомогу, а також візитуватимуть до військової частини з кращими роботами документального кіно про права людини.

Довідково: «ДУМАй!» – пересувний кіноклуб медіа-просвіти Docudays UA, що працює на базі громадської організації «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА».

 

Георгій Кобзар