Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

26 листопада Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA запропонував студентам Української академії лідерства (Харків) стрічку «Сакава».

Фільм знайомить із трьома молодими людьми з Гани, які з відчаю вдаються до онлайн-шахрайства. Ама – молода мама й новачок у справі. «ОдинДолар» намагається назбирати гроші на подорож до Італії. Френсіс – найдосвідченіший шахрай, який навчає цьому ремеслу решту. Те, що на Заході вважають аферизмом, для «хлопців  Сакави» – просто використання доступних ресурсів в умовах безробіття та злиднів.

По завершенні перегляду відбулося обговорення «Куди дивиться кіберполіція?» за участі запрошеного експерта – старшого викладача кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки факультету №4 (кіберполіції) Харківського національного університету внутрішніх справ Олексія Рвачова.

Студенти були шоковані побаченим у стрічці та просто завалили пана Олексія своїми запитаннями, що стосувалися крадіжок і шахрайство в Інтернеті та того, як уникнути цих небезпек. Поліцейський-науковець відповів на питання, надав корисні поради, повідав реальні історії з життя кібер-злочинців, діяльність яких розслідували вітчизняні правоохоронці.

А модератор – регіональний координатор Docudays UA на Харківщині Юрій Чумак – наголосив на тому, що Гана є Африканською країною, куди з «розвинутих» держав звозять тисячі тонн електронного сміття. Яке, в умовах місцевої «утилізації» за допомогою випалювання металу з ізоляційних матеріалів та пластикових корпусів, нищівним образом псує екологію.

Також правозахисник надав інформацію про сучасні загрози кібербулінгу та презентував правові буклети, підготовлені в рамках «Кампанії проти кібербулінгу» Docudays UA.

Наведемо кілька відгуків учасників заходу:

Олексій Рвачов:

– Для мене самого ця подія виявилася напрочуд цікавою. Я не тільки поділився знаннями, якими володію, але й сам дізнався і про УАЛ, і про Docudays UA. Це знайомство виявилося дуже корисним. Розкажу курсантам нашого поліцейського вишу про побачене у фільмі – це стане в нагоді в їх майбутній професійній діяльності.

Артур Терновий, студент УАЛ-Харків:

– Цей фільм – практична вправа, яка надає змогу, з одного боку, довідатися про життя в країні, яка є колишньою колонією та має значні економічні й екологічні проблеми, а з іншого – на досвіді інших, побаченому в кіно, дізнатися про небезпеки кібершахрайства.

Іван Чубукін, керівник програми суспільного розвитку філії Української академії лідерства у м. Харків:

– Кінопоказ нашим студентам, як то кажуть, «зайшов». УАЛ фактично працює з новими лідерами нової України. І молоді активісти сказали, що це дійсно фільм для людей, які мислять. У ньому закладено багато важливих сенсів, це не якийсь там «бойовичок»… Ми плануємо продовжити співпрацю з Docudays UA, оскільки таке кіно дозволяє осягнути глибинні смисли того, що відбувається у світі.

Георгій Кобзар