Warning: A non-numeric value encountered in /home/chuv/centrduma.org.ua/www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841
Select Page

З 22 листопада по 15 грудня 2019 року фільми XVI Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Харківській області змогли подивитися понад 4 тис. осіб.

Про це повідомив регіональний координатор Фестивалю, керівник Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» Юрій Чумак.

Всього до уваги глядачів були представлені 34 фільми з репертуару Міжнародного фестивалю Docudays UA, з них 12 – вітчизняних режисерів. Важливою складовою була організація кінопоказів з акцентом на питання дотримання прав людини в Інтернеті.

Організаторами Мандрівного фестивалю на Харківщині виступили: Харківська правозахисна група, Харківський університетський консорціум (УНІКОН) і Центр правових та політичних досліджень «ДУМА». Партнерами Фестивалю стали десятки громадських організацій, державних органів та закладів освіти.

Харківська правозахисна група разом із Харківською обласною фундацією «Громадська альтернатива» та Фундацією регіональних ініціатив – Харків організували:

  • Офіційне відкриття Фестивалю, приурочене до «16 днів проти насильства.
  • Публічні покази й обговорення фільмів з програми Мандрівного фестивалю у кінотеатрі «8½».
  • Публічні покази й обговорення у Центрі гендерної культури та Єврейському студентському культурному центрі «Гілель».
  • Покази у кількох школах Харкова.
  • Спеціальні події Фестивалю – зустрічі з героєм фільму «Ти, б***, рота закрий!» Сергієм Чагаровим та продюсером Єлизаветою Сокуренко, з відомим правозахисником – героєм стрічки «Без статусу. Україна» Максимом Буткевичем.

УНІКОН організував:

  • Кінопокази у низці вишів Харкова.

Центр правових та політичних досліджень «ДУМА» організував:

  • Кібер-пресконференція, присвячена початку Мандрівного фестивалю на Харківщині.
  • Показ і обговорення фільму «Bellingcat: Правда в світі постправди» для учасників Форуму «Я – громадянський журналіст» у Харкові.
  • Показ і обговорення фільму «Сакава» для студенів Української академії лідерства (Харків).
  • Покази найкращих фільмів Docudays UA у віддалених районах Харківської області – спільно зі «Слобожанське ФМ».
  • Проведення кінопоказів та обговорень у центрах громадської активності в Змієві (Hub Idei), у Лозовій (Молодіжний Хаб «PIXEL»), у Первомайському (хаб «Комора») та в Ізюмі (громадська організація «Ізюмський шлях»).
  • Кінопокази у Харківському національному університеті ім. Каразіна, у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах міста та області.
  • Покази та обговорення фільмів у Північно-Східному міжрегіональному управлінні з питань виконання кримінальних покарань, виправних колоніях, філії Центру пробації в Харківській області, центрах та бюро безоплатної правової допомоги, правовому клубі «Pravokator», Управлінні патрульної поліції, Харківському національному університеті внутрішніх справ.
  • Проведення показів для працівників Чугуївської міської ради та жителів Чугуєва.
  • Новацією Фестивалю став Марафон документального кіно про права людини, що проходив у DZHERELO HUB в Харкові протягом Всеукраїнського тижня права, з 9 по 13 грудня, за підтримки регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України в Харківській області Олександра Міненкова. Під час Марафону відбувалися дискусії, представлення правозахисних проєктів, «Жива бібліотека», зустрічі з експертами, обговорення фільмів.

Більш детально про події Мандрівного Docudays UA на Харківщині – на Facebook-сторінці: https://www.facebook.com/DOCUDAYSinKHARKIV/

Довідково: Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Входить до Міжнародної мережі правозахисних кінофестивалів Human Rights Film Network. Відбувається щороку в Києві впродовж останнього тижня березня. Після завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Фестиваль – неполітичний і некомерційний. Мета Мандрівного фестивалю – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

#DocudaysUAнаХарківщині